Amit tudni akar az arcüreggyulladásról de sosem merte megkérdezni

Az arcüreg a legnagyobb orrmelléküreg, gyakran okoz problémát. Az orrmelléküregek gyulladását mindig kíséri az orrnyálkahártya gyulladása,vagyis amennyiben náthásak vagyunk akkor az orrmelléküregrendszer is érintett.

 

arcüreggyulladás
Közönséges vírusos nátha mellett alakul ki a vírusos orrmelléküreggyulladás.(Akut Vírusos Rhinosinusitis, AVRS), ami 7-10 nap alatt magától is meggyógyulhat.Bakteriális felülfertőződés esetén a tünetek erősödnek, 10 nap után is fennállnakde a beteg 12 héten belül meggyógyul, ekkor bakteriális orrmelléküreggyulladásról beszélünk.(Akut Bakteriális Rhinosinusitis ABRS) Ilyenkor már a váladék sűrű, sárgás, zöldes gennyes.A heveny gyulladások harmadik típusa ha évente 2-4 ilyen epizód váltakozik tünetmentes időszakokkal. ( Akut Recidiváló Rhinosinusitis ARRS)

A másik fő csoport a krónikus gyulladások ( Chronikus Rhinosinusitis CRS mely lehetpolyp nélküli vagy polypos forma, CRSsNP vagy CRSwNP) Ide tartoznak a fog eredetű arcüreggyulladások és a ritkább gombás eredetűek  is.

Visszatérve a heveny gyulladásokra a kórokozó mikrobák hatására a nyálkahártya megduzzadés váladékozni kezd. Ez orrdugulással és orrfolyással jár ami az elején híg majd sűrűbb lesz.A nyálkahártyaduzzanat következményeképp szűkülnek az orrmelléküregek kivezető-nyílásai, sőt teljesen elzáródhatnak. Önmagában már ez is fájhat, váladékfelhalmozódás nélkül.Később kifejezett nyomás- és feszülésérzet keletkezik az arcon ami lehajláskor fokozódik.Arcüreggyulladásra jellemző, hogy fekvő helyzetben csorog a hátsó garatfal felé a váladék, mivel a kivezető-nyílások az üreg felső harmadán vannak, reggeli ébredéskor jellemző a köhögés.Elsődleges tünetek tehát az arcfájdalom, gátolt orrlégzés, orrfolyás és szagláscsökkenés.Ezek mellett előfordulhat fejfájás, láz, rossz lehellet, köhögés mint másodlagos tünet.Hajlamosíthatja a betegség kialakulását anatómiai szűkület (pl. orrsövényferdülés) vagy egyéb betegség.

Az arcüreggyulladás kezelése

A nátha kezdetekor elsősorban tüneti. A nyálkahártya duzzanat csökkentésére számtalan recept nélkül kapható orrspray áll rendelkezésre. A szellőzés helyreállításafontos mert nemcsak kellemetlen ha az orrunk dugult de ha a melléküreg szájadékok elzáródnak az üreg felülfertőződik és kialakulhat a súlyosabb bakteriális forma ill. egyéb szövődmények ( pl.középfülgyulladás)A váladék távozását is segíteni kell, gyerekeknél akik nem tudják jól kifújni az orrukatle kell szívni a váladékot, köptetővel megtámogatva. Hasznos lehet az orrmosás, erre is több készülék létezik vagy az inhalálás is. Ha sűrű a váladék és nehezen ürül nagyon jó tengervízzel lazítani leszívás előtt majd utána alkalmazni aváladékmentes nyálkahártyán a nyálkahártyalohasztó orrsprayt. Ezeket minél rövidebb ideig használjuk (max.10-14 napig).Többféle készítménnyel támogathatjuk az immunrenszerünket is.A náthát a váladék jellege szerint is csoportosíthatjuk, ez is sokat elárul. A sűrű (nyúlós, tapadós) váladékot mindenképp oldani kell, nagyon sokféle hurutoldót lehet kapni recept nélkül,ill. olyat is ami a nyálkahártya csillószőreinek a mozgását serkentve segíti a váladék távozását.Fordulhatunk a gyógynövényekhez is kivonatok, teák formájában vagy az illóolajokhoz.Kellő odafigyeléssel és gondossággal az esetek nagy része antibiotikum nélkül meggyógyul, még a bakteriális forma is.

Amennyiben a panaszok kifejezettebbé válnak legjobb fül-orr-gégészhez fordulni aki alapos vizsgálat után indokolt esetben felírja a megfelelő antibiotikumot és ha szükséges (ma már szinte alig) az arcüregöblítést is megcsinálja.

Amennyiben a panaszok kifejezettebbé válnak legjobb fül-orr-gégészhez fordulni aki alapos vizsgálat után indokolt esetben felírja a megfelelő antibiotikumot és ha szükséges (ma már szinte alig) az arcüregöblítést is megcsinálja.

Bejelentkezés és időpontfoglalás

ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Rövidítések: ARS, AVRS, ABRS, ARRS, CRS, CRSsNP, CRSwNP