Orr betegségek

Orrvérzés (Epistaxis)

Kiváltó okok: száraz és meleg levegő, orrbemenet sérülése, irritációja, meghűlés, gyakori orrfújás, magas vérnyomás, orrpiszkálás, vashiányos vérszegénység, véralvadási zavarok vérképzőszervi betegségek, májbetegség vagy gyógyszeres kezelés miatt.

Panaszok, tünetek: orrdugulás, spontán orrvérzés, fejfájás, véres orrfolyás, véres köpet, száraz-pörkös orrnyálkahártya.

Gyakoribb szövődmények:  vérvesztéses vérszegénység, eszméletvesztés, véres hányás, feketén festenyzett széklet.

Elsősegély: hideg orrcseppel átitatott vattacsomót a vérző orrfélbe helyezni és az orrszárnyakat 4-5 percig összeszorítani, fejet kissé előrehajtva.

Kezelése:  helyileg vérzéscsillapító kenőcsök, C-vitamin, párásítás, érvédő készítmények, homeopátia.

Nátha (Rhinitis acuta, rhinitis chronica )

Betegség leírása: a betegség az orr nyálkahártyahártyájának leggyakrabban vírusok okozta gyulladása.

Betegség lefolyása: általában vírusok okozta megbetegedés, mely kétoldali orrfolyást okoz. Hirtelen kezdődik, gyorsan kialakuló lázzal, vagy csak hőemelkedéssel. Gyengeségérzés, levertség, fejfájás, rossz közérzet társulhat hozzá. Gyermekeken és csecsemőkön étkezési és etetési nehézségeket is okozhat, mivel a csecsemők elsődleges orrlégzők. Kezelésében nagyon fontos az orr átjárhatóságának biztosítása, az orrnyálkahártya duzzanat orrcseppekkel vagy orrspraykkel való csökkentése, bő folyadékbevitel. Külön ki kell emelni az orrfújás és kisgyermekeknél az orrszívás fontosságát, mely a szövődmények elkerülésében elsődleges szerepet játszik. A betegség általában magától is néhány nap alatt gyógyul.

Megelőzés: őszi, tavaszi időben a helyiségek gyakori szellőztetése javasolt. Poros, szennyezett környezet lehetőség szerinti kerülése tanácsolt, valamint törekedjünk a lehetőség szerinti vitamindús táplálkozásra.

Panaszok, tünetek: borzongás, hőemelkedés, láz, elesettség, fáradékonyság, rossz közérzet, etetési nehézség, rossz lehelet, étvágytalanság, meleg, izzadt bőr, csomókat érez, tapint a nyakán, orrdugulás, gégetáji fájdalom, orr szárazságérzése, orrdugulás, orrfolyás, orrhangzós beszéd, orrnedvesség érzése, orrviszketés, szaglászavar, torokfájás, torokkaparás, torokköszörülés, torokszárazság, torokviszketés, tüsszögés, váladékcsorgás a garat felé, homloktáji tompa fejfájás, kipirult arc, orrnyílás bőre piros, színtelen váladék folyik az orrából,vörös, vérbő az orrnyálkahártya, száraz köhécselés.

Szövődmények: középfülgyulladás, arcüreggyulladás

Arcüreggyulladás (Sinusitis maxillaris)

 

Okai:

Az arcüreggyulladás nátha szövődményeként, elhúzódó esetekben alakul ki leggyakrabban. Más is állhat a betegség hátterében, leginkább fogászati ok esetleg fürdésnél bekerült szennyezett víz.

Az arcüreggyulladást okozhat vírus, baktérium (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus és anaerob baktériumok) vagy gomba. Illetve előfordulhatnak vegyes fertőzések is.

Hajlamosító tényezők bizonyos anatómiai okok, amelyek gátolják az orr szellőzését, mint az orrsövényferdülés vagy orrpolyp, gyermekeknél a megnagyobbodott orrmandula és az allergia . Az immunrendszer nem megfelelő működése (veleszületett vagy szerzett immundefektusok, haematológiai kórképek, immunszupprimált betegek) esetén is gyakoribb az arcüreggyulladás. Az asztmás és allergiás betegeknél könnyebben kialakul a sinusitis, valamint azoknál, akik gyakran szenvednek felső légúti fertőzésekben. Ritka hajlamosító tényező a felső légutakat borító csillószőrök mozgásának elégtelensége, mely fontos szerepet játszik a kórokozók eltávolításában.

A fog eredetű melléküreg-gyulladás az anatómiai közelség miatt jön létre. A gyulladás betörhet az arcüregbe vagy foghúzáskor megnyílik az orrmelléküreg, ami sok esetben gyulladáshoz vezet, kiváltképp akkor, ha foggyökér-maradványok kerülnek az arcüregbe.

 

Tünetei:

Kórlefolyás szempontjából az arcüreggyulladás két fő formáját különböztetjük meg: az akut (heveny) és krónikus (idült) sinusitis maxillarist.
Az akut gyulladás főbb tünetei a fájdalom( arctáji vagy fejfájás) az orrfolyás, orrdugulás, bűzös lehelet, köhögés, súlyosabb esetben láz. Jellegzetes a lehajláskor, lépéskor fokozódó fájdalom. A fájdalom gyakran a fogakban jelentkezik, mivel a fogakat ellátó idegek az arcüreget borító nyálkahártya alatt futnak. Jellemző a nyomási fájdalom lokálisan az arccsontnak azon részén, amely mögött a gyulladt arcüreg helyezkedik el. A bőséges orrváladék gennyes, olykor bűzös. Az orrváladékcsorgás a hátsó garatfalon akár látható is torokvizsgálat alkalmával, ez okozza a köhögést.

A krónikus forma tünetei enyhébbek, de hasonlóak: tompa fejfájás, fokozott orrváladékozás és orrdugulás.

 

Kezelése:

Heveny arcüreggyulladás esetén első lépésben sokszor orrnyálkahártya-lohasztó szereket alkalmaznak orrcsepp vagy orrspray formában. Ezeket a gyógyszertartalmú készítményeket nem ajánlatos sokáig használni, mert 5-7 napos használat után orrnyálkahártya-gyulladást okozhatnak (rhinitis medicamentosa), így éppen az eredeti hatásukkal ellentétes állapot jöhet létre.

Ha súlyos, bakteriális fertőzés áll a háttérben, vagy ha a tünetek a fent említett terápia ellenére továbbra is fennmaradnak antibiotikumkúra válhat szükségessé. Ideális estben célzottan.

Ha így sem gyógyul a beteg akkor indokolt az arcüregöblítés . Amennyiben az öblítések sem hozzák meg a várt eredményt, műtéti beavatkozás lehet a végső lépés. A műtéti eljárások közül leggyakrabban az endoszkópos, úgynevezett FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery) műtétet alkalmazzák.

 

Homloküreg gyulladás (Sinusitis frontalis)

Rostasejt gyulladás (Ethmoiditis)

Iküreg gyulladás (Sinusitis sphenoidalis)

Szénanátha (rhinitis allergica)

Orrsövényferdülés (Septumdeviatio)

Kiváltó ok: ismeretlen öröklésmenettel családi halmozódás, orrsövény-tályog, az orrsövény törése, az orrcsont törése.

Panaszok, tünetek: egyoldali orrdugulás, orrnedvesség érzése, szaglászavar, homloktáji fejfájás,  szájlégzés, duzzadt orrkagylók és orrnyálkahártya,  savós váladék az orrból, véres váladékozás az egyik vagy mindkét orrfélből.

Szövődmények: alvási apnoe, heveny savós középfülgyulladás, idült savós középfülgyulladás, idült mucosus középfülgyulladás, heveny gennyes középfülgyulladás, idült gennyes középfülgyulladás, fülkürthurut, fülkürtelzáródás, heveny orr-garatgyulladás, arcüreggyulladás, garatgyulladás.

Gyógyszeres terápia: nincs, kezelése kizárólag műtéti.

Orrpolip

Kiváltó okok:öröklődés, asthma bronchiale, vasomotor rhinitis, allergiás rhinitis, idült rhinitis, gyógyszerallergia (szalicilátok)

Panaszok, tünetek: egyoldali orrdugulás, légvételkor sípol az orr (ki- és belégzésnél is ), orrdugulás, orrhangzós beszéd, orrnedvesség érzése, állandó szaglászavar, szájszárazság érzése, torokszárazság, orrfolyás, orrhangzós beszéd, szájlégzés, deformált orr, duzzadt orrkagylók, fokozott orrváladékozás, gennyes váladékcsorgás az orrból, nagy mennyiségű vizes váladék ürül az orrból, széles orrgyök, véres váladékozás az egyik vagy mindkét orrfélből, garatszárazság, hátsó garatfalon beszáradt vagy nyúlós vagy purulens vagy tapadó váladék, nyitott száj.

Műszeres vizsgálatok: elülső és hátsó orrtükrözés, endoscopia.

Laborvizsgálatok: minőségi vérkép (eosinophil fehérvérsejt szám gyakran emelkedett), allergiavizsgálat.

Képalkotó vizsgálatok: orrmelléküreg rtg felvétel, arckoponya CT vagy MRI.

Szövődmények:heveny felső légúti fertőzések, heveny melléküreg-gyulladások,  idült melléküreg-gyulladások, akut garatgyulladás, idült bronchitis,  asthma.

Gyógyszeres terápia: szteroidos orrspray, antihisztamin, szisztémás szteroid, homeopátia

Műtét:  elvislehetetlen panaszok, vagy szövődmények sikertelen gyógyszeres kezelés ellenére.

Orrmandula-megnagyobbodás (Adenoidvegetatio)

Kiváltó okok: ismeretlen kórok, családi halmozódás ismeretlen öröklésmenettel, idült orrmandula gyulladás.

Panaszok, tünetek: orrdugulás, orrnedvesség érzése, szaglászavar, horkolás , orrhangzós  beszéd, halláscsökkenés

Speciális, műszeres vizsgálatok:hallásvizsgálat, tympanometria, endoscopia.

Szövődmények: alvási apnoe, heveny savós középfülgyulladás, idült savós középfülgyulladás, fülkürthurut, fülkürtelzáródás , akut és idült arcüreggyulladás, idült nátha, idült garatgyulladás, idült hörgőgyulladás.

Gyógyszeres terápia: bizonyos esetekben segítenek az allergia elleni szerek, homeopátia, szövődmény veszélye esetén műtét szóba jöhet (csak igen indokolt esetben).

Fül orr gégészet sorban állás nélkül

Kérjen időpontot a +36 30 5770771 telefonszámon!

Dr. Lehr Edina fül-orr-gégészet