Fülbetegségek

Fülbetegségek bemutatása, jellemzői, a betegségek kezelése.

 

A fül-orr-gégészeti betegségek között a füldugulás és a fülbetegség nagyon gyakori panaszok mind a felnőttek mind a gyermekek körében. Ezért bemutatjuk röviden a leggyakoribb fülbetegségeket, a jellemzőiket, és lefolyásukat.

Fülzsír dugó (Cerumen)

fül betegségek, fülzsírKiváltó ok: a hallójáratban fülzsír termelődik, melynek feladata a külső hallójárat bőrének a védelme a baktériumoktól, gombáktól, valamint a kiszáradástól való óvása. Ha a fülzsír eldugítja a külső hallójáratot, halláscsökkenés lesz a következménye.

Betegség lefolyása: a hallójáratban a verejték és faggyúmirigyek mellett fülzsír termelő mirigyek találhatóak, melyek a fülzsírt termelik. A fülzsír védi a hallójárat bőrét a kiszáradástól, felázástól, valamint baktérium- és gombaölő hatású, és elriasztja szagával a különböző rovarokat is. A hallójáratban lévő fülzsír öntisztulással folyamatosan ürül a fülkagyló felé. Ha ezt a folyamatot bármi megzavarja, akkor nem tud kiürülni és felhalmozódva eldugítja a hallójáratot. Ezt leggyakrabban magunk idézzük elő, helytelen fültisztítással. Pl. a fültisztító pálcikával történő tisztogatás során a képződött fülzsírt beljebb juttatjuk. A hallójárat csontos részén lévő fülzsír biztosan mesterséges módon került oda, mert ott már nincsenek fülzsír termelő mirigyek, és ott már nem működik az öntisztulás sem, így az oda juttatott fülzsír kijutni már nem tud.

A következő tisztítás alkalmával újabb adagot juttatunk beljebb, végül egy fülzsírdugó alakul ki, ami nagy mérete ellenére sokszor nem okoz halláscsökkenést, ha valamennyi rés marad még (elegendő néhány tized mm is) a dugó és a hallójárat fala között. Fürdéskor azonban a cerumen megduzzad, mint a rumba áztatott mazsola és teljes mértékben elzárja a hallójáratot, amit azonnal észlelünk, mivel hirtelen teljes süketség alakulhat ki. Halláscsökkenés mellett úgy érzezzük, mintha bedugult volna a fülünk, feszítő fájdalom jelentkezhet.

A pálcikával történő túlzott tisztogatás több okból is káros lehet, mivel a pálcika végén lévő vatta nem steril, sokféle fertőzést lehet a fülbe bejuttatni, illetve a hallójárat bőrén természetesen is számos baktérium lakozik, és ezeket az apró hámsérüléseken a mélybe juttathatjuk és emellett a dobhártyát is átszakíthatjuk vele. Akár a bolygóideg hallójárat bőre alatt futó ágának ingerlését is kiválthatjuk, mely erős köhögési rohamot okozhat.

Panaszok, tünetek: egy vagy kétoldali halláscsökkenés, füldugulás, búgó jellegű fülzúgás, nyomásérzés a fülben.

Szövődmények: fertőzéses külsőfül-gyulladás.

Megelőzés: ne használjunk fültisztító pálcikát, ha mégis alkalmazzuk akkor az óvatos, kifelé kotró mozdulatokkal történjen, és javasolt előtte a vattát babaolajba mártani. Fürdéskor csak addig nyúljunk a hallójáratba, ameddig az ujjunk kényelmesen beér!

Hallójáratgyulladás (Otitis externa)

 

Fül betegségek, hallójáratgyulladás

Nyáron sokan túl sok időt töltenek víz alatt, így feláztatva a hallójáratot könnyebben behatolnak a kórokozók. Akinek volt már hallójárat gyulladása, az tudja, hogy mennyire fájdalmas is ez.

Mit tehetünk ez ellen?

  1. használhatunk füldugót, ezek közül is a legjobb a saját fülre készített füldugó,
  2. fürdés és úszás előtt csepegtethetünk valamilyen olajat a hallójáratunkba (kókuszolaj vagy Vaxol fülspray),
  3. létezik speciálisan erre a célra kifejlesztett Swim Seal fülcsepp, ami védőréteget képez a hallójáratban,

Ha mégis megtörtént a baj.

A legjobb, ha azonnal fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulunk. De addig is csepegtethetünk recept nélkül kapható fülcseppet (CUE, Boramid, Dolorgit). Akár egy-két csepp Betadine oldatot is csepegtethetünk a fülbe ép dobhártya esetén ha nincs jódérzékenység. Illetve bevehetünk fájdalomcsillapítót amíg orvoshoz jutunk. Természetesen csak az egyértelmű esetekre vonatkozik ez az ajánlás, lyukas dobhártya mellett nem javasolt! Kétes esetekben mindenképpen keressen fel szakorvost.

A szakorvos kitisztítja a hallójáratot, amely a gyógyulásnak az alapja. És szükség esetén antibiotikumos fülcseppet, kenőcsöt is felír. Ez jelentősen lerövidíti a gyógyulást. 🙂

 

Középfülgyulladás (Otitis media)

Lehet akut vagy krónikus középfülgyulladás. Váladék szerint hurutos vagy gennyes.

középfülgyulladás

Fülzúgás / Fülcsengés (Tinnitus)

Fajtái: egyoldali vagy kétoldali általában szubjektív de lehet objektív (mások által is hallható) és hasonlitják sípoláshoz, sistergéshez, zúgáshoz, búgáshoz, tengermorajláshoz, vonatzakatoláshoz,doboláshoz,kattogáshoz. Jelentkezhet időszakosan de folyamatos is lehet.

A leggyakoribb változat amikor csak teljes csöndben pl.este lefekvéskor hallható és zavaró igazán.

Hátterében sok betegség állhat. Legegyszerűbb oka a fülzsírdugó de gyulladás, keringési zavar, nyakcsigolya meszesedés gyógyszer mellékhatás, zajártalom, daganat és hormonális eltérés is okozhatja. Kísérheti halláscsökkenés és jelezhet belsőfülbetegséget. Utóbbi időben a designerdrogok mellékhatásaként is leírták,de a mai, divatos MP3 lejátszók fülbe dugható apró hangszórói is károsabbak nagy hangerőn hallgatva mint a fejhallgatók.

Az egyéni érzékenység nagyon különböző. Akinek rosszabbul tolerálja a füle a nagyobb zajokat pl.koncert, szórakozóhely után másnap zúg a füle, az jól teszi ha kerüli az erős hanghatásokat.

A valódi ok nem mindig deríthető ki és sajnos a terápia sem mindig jár sikerrel.

A megelőzés nagyon fontos!!!

Vigyázzunk a belső fülben található hallásérzékelő szőrsejteinkre!!!
Védjük fülünket az extrém zajoktól!
Ne hallgassunk maximális hangerőn zenét úgy,hogy azt még a mellettünk állók is
hallják.

Elég egy egyszeri extrém zaj és életre szóló maradandó zúgás alakulhat ki.

A teljes kivizsgáláshoz hozzátartozik a belgyógyászati, ideggyógyászati, reumatológiai és szemészeti vizsgálat is.Ellenőrizni kell a vérnyomást,szükség van audiológiai (hallás)-vizsgálatra, melynek során a fülzúgás erősségét és frekvenciáját is meghatározzák. (Ez a tinnitometria.) A nyaki gerinc rtg a nyakcsigolyákról, a Carotis Doppler UH a nyaki erekről tájékoztat. Olykor belsőfül MR vizsgálatra is szükség lehet az igen ritka acusticus neurinoma kizárására.

Amennyiben keringési probléma áll a háttérben akkor jó hatású minden ami fokozza a keringést, gyógyszer, gyógyhatású készítmény, (Ginkgo biloba kivonat) mozgás, sport, jóga.

Mivel a stressz is fokozhatja a fülzúgást jó hatású lehet a meditáció, autogén tréning vagy egyéb stresszcsökkentő. Kipróbálható pl. homeopátiás komplex a Sedatif PC is. Létezik zajgenerátor amit speciálisan a páciens fülzúgására lehet beállítani azzal a céllal ,hogy idővel megszüntesse azt. Érdemes szedni 3 hónapig az Aurecon Ring Stop nevű készítményt,ez is segíthet. Végül van akinek mágneskezelés , lézerkezelés esetleg oxigénterápia hozott enyhülést.

Szédülés (Vertigo)

Online időpontfoglalás fül orr gégészeti vizsgálatra

ONLINE IDŐPONT FOGLALÁS

Fül orr gégészet VÁRAKOZÁS nélkül

Kérjen időpontot a +36 30 5770771 telefonszámon!

Dr. Lehr Edina fül-orr-gégészet