Fülgyulladás okai

fülgyulladás

1. A dobhártya saját betegsége

A myringitis bullosának nincs közismert magyar neve, hólyagos dobhártyagyulladást jelent. Gyermekekben gyakori betegség. Kezelésében a helyi fájdalomcsillapításnak kettős szerepe van: a fájdalomcsillapító fülcsepp részben érzésteleníti a dobhártyát, másrészt (ozmotikusan) lelohasztja a hólyagot.

2. A dobhártyán kívül lévő külső hallójárat gyulladása

A fülkagylótól a dobhártyáig vezető cső a külső hallójárat, melynek gyulladása ( otitis externa ) lényegében egy bőrbetegség speciális helyen. Többnyire a fülbe jutott víz váltja ki olyan módon, hogy fellazítja a csontos hallójáratot bélelő vékony bőrt, melybe így behatolnak a normális körülmények között is ott élő baktériumok. Nagyon fájdalmas állapot lehet.
Kezelése általában antibiotikumot és/vagy szteroidot tartalmazó fülcseppel történik de emellett nagyon fontos a hallójárat tisztítása is, a váladék, levált hám,fülzsír eltávolítása , emiatt érdemes szakorvoshoz fordulni. Tipikus nyári betegség ill. uszodába járóknál gyakoribb. Megelőzhető füldugó használatával.
A hallójáratban dugulásérzés mellett gyengébb vagy erősebb fájdalmat okozhat egyszerű fülzsírdugó is, melyet szakembernek kell eltávolítania.

időpontfoglalás fül-orr-gégészet

3. A dobhártyán belül lévő középfül betegségének fajtái (középfülgyulladás)

a., a középfülben negatív nyomás alakul ki szellőzési zavar miatt
Fülkürthurut

A középfül (=dobüreg) a dobhártyán belül lévő légtartalmú üreg, melyben a hallócsontok rezgése vezeti át a hangot a belsőfül határáig. Az első hallócsont a dobhártyába simul, vele együtt mozog. Az üregben lévő levegő a nyálkahártyán át lassan felszívódik, ami az üregben csökkent nyomást okozna, ha a fülkürtnek nevezett vezetéken át az orrgaratból a levegő nem pótlódna. Ha a fülkürt valamely ok miatt nem képes a levegőt átengedésére, a dobüregi nyomás alatta marad a környezeti levegő nyomásának. A dobhártya két oldalán uralkodó nyomás különbözősége miatt a hártya benyomódik (behúzódott dobhártya), feszül, ami fájdalmat, illetve enyhe halláscsökkenést okoz. Ez a halláscsökkenés dugultságérzést okoz.
Másrészt a dobüreg belső oldalán, a közép- és belsőfül határán lévő hártyák elmozdulása a belsőfülben keletkező fülzúgást és szédülést is okozhat.
Repülő leszállásakor mindenki számára észlelhető milyen fontos a nyomás kiegyenlítése, ami normál körülmények között minden nyeléskor megtörténik
Ez a csökkent nyomás felnőttekben és gyermekekben is – nem teljesen tisztázott módon – oda vezethet, hogy a dobüregbe folyadék lép ki a nyálkahártyából, ami a gyógyulást lassíthatja.
A kezelés célja, hogy helyreállítsuk a fülkürt működését. Ez akkor következik be, ha meggyógyul az orr, az orrmelléküregek és az orrgarat által alkotott egység.

b., vírusfertőzés támadja meg a középfület.

A középfül vírusos megbetegedését heveny savós vagy akut szerózus középfülgyulladásnak nevezzük. (Otitis media serosa acuta) Ilyenkor a középfülben genny nincs, a dobhártya vékony, de vörös. Ez a betegség nagyon fájdalmas is lehet, mégsem igényel antibiotikus kezelést, csak intenzív fájdalomcsillapítást. Nemritkán azonban a vírus által legyengített szervezetben (fülben) második fázisban (esetleg órák alatt) baktériumok telepednek meg és gennyes gyulladást okoznak. A kettő elkülönítése gyakorlatot igényel

Akut savós fülgyulladás kialakulhat fertőzés nélkül is, ha a fülben alacsony a levegő nyomása lásd.a.,pontnál elhúzódó esetben “steril” gyulladás alakulhat ki.

c., baktériumfertőzés támadja meg a középfület (középfülgyulladás):

A mindenki által legismertebb gyermekkori fülbetegség a gennyes középfülgyulladás, az otitis media acuta purulenta.
Kialakulásának lényege, hogy gennykeltő baktérium támadja meg a középfület. Rövid idő alatt a dobüregben (középfülben) genny keletkezik, és a dobhártyán is jellegzetes változások lépnek fel. Ez a betegség általában nagyon fájdalmas, különösen akkor, ha a genny nyomása a dobhártyát kifelé feszíti. Ezt hívjuk elődomborodó dobhártyának. Ha nagyon gyors a lefolyás, vagy elhúzódik a segítség, a dobhártya átszakadhat és a genny a hallójáratba jut, fülfolyás alakul ki. A fül felszúrása azért jobb amennyiben szükséges mert az a legideálisabb helyen történik ellentétben a dobhártya szétrepedésével és azonnali megkönnyebbülésérzettel jár.
Kezelése szakorvosi feladat, megfelelő antibiotikum adása szükséges megfelelő adagban, megfelelő ideig. Fontos az időszakos kontrollvizsgálat, betegkövetés. Az utóbbi évtizedekben már nagyon ritkán szükséges felszúrni (paracentálni) a fület a hatásos antibiotikumok miatt.
Amennyiben a gyógyulás nem 100%-os, a folyamat krónikussá válhat illetve recidiváló,visszatérő középfülgyulladások alakulhatnak ki.
Ezért fontos a gyerekeknél az orrhigiénia mert a kórokozó vírusok, baktériumok elhúzódó nátha esetén behatolnak a fülbe, vagyis ha a náthát komolyan vesszük a kicsiknél és megfelelően kezeljük , ritkábban alakul ki ez a szövődmény.
Számtalan recept nélkül kapható orrspray, köptető áll rendelkezésre, szívesen adunk tanácsot is és az is nagyon fontos lenne, hogy ne vigyük közösségbe erősen náthás gyerekünket mert felülfertöződés esetén sokkal tovább fog betegeskedni mintha kezdetektől otthon tartottuk volna. Sajnos az 1 hétig vagy 7 napig tartó nátha gyerekeknél illúzió, sok hétig (akár 1-2 hónapig) is elhúzódhat.

Fülgyulladás tünetei

Gyakori panasz a fülfájás, amelyet sok esetben középfülgyulladás okoz. A középfülgyulladást gyakran megelőzi a náthás megbetegedés, amelyet láz is kísérhet.

Fül orr gégészet sorban állás nélkül

Kérjen időpontot a +36 30 5770771 telefonszámon!

Dr. Lehr Edina fül-orr-gégészet