Torok betegségek

A torokgyulladás tünetei

Leggyakrabban vírusok okozzák. Kezdetben a torok érzékennyé válik, nyelési fájdalom lép fel. De követheti láz, fülfájdalom és megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók. A vizsgálat során a garatnyálkahártya vérbő, duzzadt. Vírusfertőzésnél láz, fájdalomcsillapító javasolt.

Az első tüneteknél elkezdett torokfertőtlenítő készítmények is sokat segíthetnek. Amennyiben bakteriális felülfertőződés követi, szükség lehet antibiotikumra is. Bizonytalan esetben TV (torokváladék) levétele is indokolt.

Mandulagyulladás (Tonsillitis)

pharyngitis

Gégegyulladás (Laryngitis)

Jóindulatú és rosszindulatú daganatok

 

pharyngitis-acuta

Gégerák

 

A betegség lényege

Rosszindulatú daganat a gége területén. Ezen daganatok csak egy része az, amely érinti a hangszalagokat, a hangszalagokon kívüli gégerészeken is elhelyezkedhet daganatos elváltozás. A betegség 80%-ban a férfiakat sújtja.

Szinonima: gégekarcinóma, gégetumor

A betegség okai

A fő okokat a rendszeres dohányzás és tömény alkoholtartalmú italok fogyasztása képezik. Egyes káros környezeti hatások, mint pl. az azbeszt, emelik a betegség kockázatát.

A betegség tünetei

A hangszalagok területén már viszonylag kis tumorok is tartós rekedtséget okoznak, ezért ezek többnyire korán felismerésre kerülnek. 2-3 hétnél tovább tartó rekedtség esetén tanácsos felkeresni gégész szakorvost.

A hangszalagok szintje alatti és feletti daganatok esetén a rekedtség a betegség viszonylag késői stádiumában jelentkezik csak, amikor a tumor növekedése folytán eléri a hangszalagok szintjét.

További tünetek, melyeknél gégedaganat lehetősége felmerül:

– idegentestérzés a torok területén

– ismeretlen eredetű nyelési zavar

– légszomj

– visszatérő köhögés

– ismeretlen eredeű torok-, és fülfájdalom

– indokolatlan testsúlycsökkenés

– térfoglaló folyamat a nyakon

A betegség diagnózisa

A kórtörténet feltárása kapcsán az orvos rákérdez a pontos tünetekre, az esetleges rizikófaktorokra, mint a dohányzás, alkoholizmus, és a még fennálló alapbetegségekre.

Vizsgálat alkalmával az orvos megtapintja a nyakat, megnagyobbodott nyirokcsomókat vagy más anatómiai eltérést keresve.

A nyak ultrahangos vizsgálata során már 10mm-nél kisebb nyirokcsomók is felfedezhetők.

Rutin gégészeti szakvizsgálat közben gégész szakorvos felfedezheti a daganatot indirekt gégetükrözés során. Vékony, hajlékony, csőszerű eszközzel, ú.n. flexibilis endoszkóppal is vizsgálható a gége. Rövid altatásos vizsgálatra is szükség van, mert ennek során ítélhető meg pontosan a betegség kiterjedése – különös tekintettel a szomszédos régiókra, mint a nyelőcső és a légcső – illetve ezen az úton lehetséges előzetes szövettani mintavétel a daganat pontos típusának meghatározásához. CT vagy MRI vizsgálat elvégzése is szükséges lehet bizonyos esetekben.

A betegség kezelése

A tumor nagyságától, elhelyezkedésétől, valamint a beteg általános állapotától függően többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A daganat műtéti eltávolítása, a sugárkezelés és a daganatgátló gyógyszeres (kemoterápiás) kezelés külön-külön, illetve kombinációban is alkalmazható.

Fül orr gégészet sorban állás nélkül

Kérjen időpontot a +36 30 5770771 telefonszámon!

Dr. Lehr Edina fül-orr-gégészet